Worden de zorg en het huishouden u te veel, dan kunt u hulp inschakelen. Vrijwillige of professionele hulp- en zorgverleners kunnen u helpen om de zorg en allerlei praktische taken iets makkelijker te maken.

Respijtzorg

Respijtzorg of vervangende mantelzorg is zorg die meestal tijdelijk aan de hulpbehoevende wordt gegeven als vervanging of aanvulling voor de zorg die u biedt. U hebt dan even vrij.

Respijtzorg kan zowel door vrijwilligers als door professionele hulpverleners gegeven worden. Kijk voor meer informatie op de pagina over respijtzorg.

Hulp bij het huishouden

Iemand van een thuiszorgorganisatie komt langs om huishoudelijk werk te doen voor de hulpbehoevende, zodat u zich meer op andere taken kunt richten. Als u graag hulp bij het huishouden wilt, kunt u dat bij de gemeente melden.

Thuiszorg

Iemand van een thuiszorgorganisatie komt langs om een deel van de zorg aan de hulpbehoevende te geven. Bijvoorbeeld helpen met aankleden of wassen. U kunt hierbij denken aan verzorging en verpleging of begeleiding.

Hulpmiddelen

Er zijn allerlei hulpmiddelen en voorzieningen beschikbaar, die de zorg voor uw naaste makkelijker kunnen maken, zoals:

Ergotherapie

Een ergotherapeut kan het uitvoeren van dagelijkse activiteiten door uw naaste wat gemakkelijker maken. Door oefeningen en advies over hulpmiddelen kan uw naaste misschien nog wat langer zelfstandig zijn.

U kunt zonder verwijzing terecht bij de ergotherapeut. Meer lezen over ergotherapie.

Financiƫn, administratie, regelingen

Kost het u moeite om de administratie op orde te houden, dan kunt u misschien hulp krijgen bij de thuisadministratie. U kunt ook eens kijken naar de tips om zelf uw administratie aan te pakken.

Kan uw naaste niet meer zelf beslissen over zijn of haar financiën, dan moet er een bewindvoerder en eventueel een mentor worden aangewezen. Tenzij iemand zijn wensen al eerder heeft vastgelegd door middel van een levenstestament.

Vindt u het moeilijk om de zaken rondom de zorg goed te regelen, dan kunt u wellicht gebruik maken van cliëntondersteuning of advies vragen bij een organisatie voor mantelzorgondersteuning.

Overbelasting voorkomen in coronatijd

Vanwege de situatie rond het coronavirus is voor sommige mensen tijdelijk de dagbesteding weggevallen, of de thuiszorg verminderd of stopgezet. Hierdoor hebben veel mantelzorgers meer zorgtaken gekregen. Daarom is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat u de zorg voor uw naaste volhoudt.

In de Zorgladder Mantelzorg van MantelzorgNL vindt u tips voor het volhouden van de zorg. En uitleg over welke hulp er voor u en uw naaste nog wél mogelijk is in coronatijd. De Zorgladder Mantelzorg bestaat uit 5 stappen. In de eerste stappen ontdekt u hoe u met hulp van anderen de zorg wat kunt verlichten. In de latere stappen leest u welke hulp u kunt krijgen als u het echt niet meer redt. En waar u voor deze (professionele) hulp terechtkunt.

Vergelijk hulpaanbod