Bent u door ouderdom, ziekte of een beperking zelf niet in staat om huishoudelijk werk te doen? En is er niemand die de taken kan overnemen? Dan kunt u contact opnemen met het Wmo-loket om Hulp bij het Huishouden te vragen.

Keukentafelgesprek

Heeft u een melding gedaan bij het Wmo-loket? Dan wordt u waarschijnlijk uitgenodigd voor een keukentafelgesprek. Dit gesprek voert u met een medewerker van de gemeente. U bespreekt wat u nog wel kan en wat niet meer lukt in het huishouden.

Na het gesprek beoordeelt de gemeente of u voor Hulp bij het Huishouden in aanmerking komt. Wanneer er bij u thuis iemand is die de huishoudelijke taken nog wel kan doen, komt u niet in aanmerking voor Hulp bij het Huishouden.

Wilt u weten hoe u zich kunt voorbereiden op het keukentafelgesprek? Lees dan de tips.

Voorliggende voorzieningen

Meestal zijn er laagdrempelige oplossingen voor uw probleem. Zo’n oplossing heet een ‘voorliggende voorziening’. Samen met u bekijkt de gemeente alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld een boodschappendienst, klussendienst, kinderopvang of maaltijdservice, in plaats van hulp van de thuiszorg.

In natura of met pgb

Soms lukt het niet om het probleem op een laagdrempelige manier op te lossen. Dan kan de gemeente voor u Hulp bij het Huishouden organiseren. Dit kan op 2 manieren:

1. U krijgt thuiszorg via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp direct met de organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura.

2. U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met het persoonsgebonden budget (pgb) dat u van de gemeente krijgt. Met een pgb kunt ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten.

Eigen bijdrage

De gemeente vraagt voor Hulp bij het Huishouden een eigen bijdrage. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de hoogte van de eigen bijdrage.

Vraag tijdens het keukentafelgesprek altijd om meer informatie over de eigen bijdrage, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Hulpaanbod

Hulp bij het huishouden

Envida Hulp bij het huishouden

U vindt uw huishouden belangrijk. Een opgeruimde kamer, frisse...

Hulp bij het Huishouden

Hulp bij het huishouden is voor mensen die (tijdelijk) niet meer in...

Organisaties

Hulp bij het huishouden

Ambulante Thuiszorg - Hoofdkantoor

 088-56 10 855 ambulantethuiszorg.nlJan Campertstraat 56416SGHEERLEN

Thuiszorg van Envida

 043-36 90 670 envida.nlAbtstraat 26211LSMaastricht

Thuiszorginstelling

Tzorg

 088-00 25 500 tzorg.nlVerlengde Velmolen 15406NTUden

Vitaal Thuiszorg

 0316-22 00 73 vitaalthuiszorg.nlAalsbergen 116942SEDidam

Vergelijk hulpaanbod