Elk jaar moet het weer gebeuren: de belastingaangifte. Misschien vindt u dat moeilijk om te doen. Hier vindt u uitleg én tips!
Digitaal
Het invullen van de belastingaangifte gaat digitaal. U kunt hiervoor de app van de Belastingdienst downloaden. U kunt ook online aangifte doen via Mijn Belastingdienst. Hoe dit in zijn werk gaat, leest u op de website van de Belastingdienst. Voor het invullen heeft u een DigiD nodig.
Als u dit moeilijk vindt, kan misschien uw zoon, buurvrouw, kleindochter of iemand anders u daarbij helpen.
Wanneer doen?
Vanaf 1 maart 2021 kunt u belastingaangifte doen over 2020.
Uitstel aanvragen
In de aangiftebrief staat de datum dat uw aangifte binnen moet zijn bij de Belastingdienst. Dit heet de inleverdatum. Lukt het niet voor die tijd, dan kunt u uitstel aanvragen. Op de website van de Belastingdienst leest u hoe dat werkt.
Aangifte op papier
Aangifte doen op papier is ook mogelijk. U kunt het formulier aanvragen via de BelastingTelefoon: 0800 0543 (gratis).
Uitleg bij het invullen
Op de belastingaangifte staat bij elk vakje beschreven wat er wordt bedoeld. Begrijpt u iets niet goed? Of weet u niet zeker of een bepaald invulvakje wel voor u geldt? Dan kunt u dat opzoeken op de website van de Belastingdienst. U kunt ook bellen met de BelastingTelefoon: 0800 0543 (gratis).
Hulp van anderen
Heeft u hulp nodig bij de belastingaangifte? Misschien kunt u hulp vragen van:
- familie of vrienden
- een vrijwilliger
- een organisatie die helpt bij de belastingaangifte
- een organisatie die helpt bij de thuisadministratie
- de vakbond of ouderenbond (als u daar lid van bent)
Hulp of cursus bij de bibliotheek
De bibliotheek bij u in de buurt ondersteunt u ook bij uw belastingaangifte. De bibliotheek biedt cursussen en spreekuren aan voor hulp bij belastingaangifte. Vaak loopt dit via het Informatiepunt Digitale Overheid. Hiervoor zijn afspraken gemaakt met de Belastingdienst.
Op Hetinformatiepunt.nl kunt u opzoeken op welke locatie u terecht kunt voor ondersteuning.
Aftrek ziektekosten
Specifieke zorgkosten of ziektekosten zijn soms aftrekbaar van de belasting. Bijvoorbeeld kosten voor gehoorapparaten of steunzolen. Of extra vervoerskosten die u maakt vanwege uw ziekte of beperking.
U kunt het beste zelf nagaan of u in aanmerking komt voor de aftrek van bepaalde ziektekosten, via de website van de Belastingdienst. De site Meerkosten.nl biedt ondersteuning bij belastingaangifte voor mensen met een chronische ziekte of handicap.
Voorlopige aanslag
De Belastingdienst stuurt in veel gevallen een voorlopige aanslag. Hierin staat hoeveel belasting u moet betalen over het komende jaar. Of hoeveel belasting u terugkrijgt. Dit bedrag kan nog veranderen, omdat het is gebaseerd op een voorlopige berekening.
Controleer uw voorlopige aanslag daarom goed. Klopt het bedrag niet, dan kunt u de aanslag wijzigen of stopzetten. Kloppen de gegevens, dan kunt u betalen in termijnen of het bedrag in één keer overmaken. Op de aanslag staat wanneer u moet betalen.
Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over de voorlopige aanslag.
Meer in onderwerp:
Links
043-45 11 524 kbolimburg.nlPres J.F. Kennedystraat 66286BGWITTEM
030-34 00 600 uniekbo.nlRingwade 673439LMNieuwegein
0348-46 66 66 anbo.nlVijzelmolenlaan 203447GXWoerden
Bereken uw recht
Direct regelen