Een vaste oppas voor overdag of een (avond)oppas voor af en toe kunt u vinden via uw netwerk of via een advertentie. Vraag ook mensen uit uw omgeving om eventueel bij te springen als de vaste oppas een keer niet kan.

Vaste oppas

U kunt een oppas nemen die overdag bij u thuis op de kinderen past. Dat kan iemand zijn uit uw eigen netwerk (familie, vrienden, buren). Maar ook iemand die u vindt via andere ouders. Via een advertentie in de supermarkt of in uw huis-aan-huisblad. Of via internet.

Avondoppas

Gaat u een avondje sporten of naar de film? Dan is het handig als iemand een avond kan oppassen. Dat kan uw vader of moeder zijn, of misschien uw broer of zus die vlakbij woont.

Als u vaker een avondoppas nodig heeft, kunt u ook denken aan een scholier of student die regelmatig komt oppassen voor een kleine vergoeding. Bijvoorbeeld de zoon van de buren of een nichtje. Misschien kennen andere ouders ook nog wel iemand.

Een nieuw gezicht

Is de oppas iemand die u nog niet kent? Dan is het belangrijk om goed te weten wie u in huis haalt. Maak daarom een lijst met vragen die u wilt stellen aan de aanstaande nieuwe oppas. En vraag aan de oppas bij welke gezinnen hij of zij nog meer heeft opgepast en of u hun contactgegevens mag. Dan kunt u eens bellen met andere ouders die ervaring hebben met dezelfde oppas en navragen wat zij van de oppas vonden.

Zorg voor back-up

Het is altijd handig om 1 of 2 mensen te hebben op wie u kunt terugvallen in tijden van nood. Bijvoorbeeld als u plotseling snel oppas moet regelen. Of als de vaste oppas een keer niet kan.

Organisaties

Oppascentrale

Vergelijk hulpaanbod