Seksueel misbruik vindt vaak plaats in de huiselijke omgeving, door familieleden of bekenden van het kind. Maar het komt ook voor dat een vriendje of vriendinnetje uw kind dwingt tot seksuele handelingen.

Praten over privacy

Om seksueel misbruik te voorkomen kunt u al op jonge leeftijd met uw kind praten over privacy. U kunt uw kind bijvoorbeeld uitleggen op welke plekken andere mensen hem niet mogen aanraken. En als mensen dat wel doen, dat uw kind dan gewoon kan weglopen en het altijd aan mama of papa of een goede vriend moet vertellen. U wordt nooit boos.

Weerbaarheid

Stimuleer het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van uw kind zoveel mogelijk. Dit kunt u doen door uw kind te leren zijn gevoelens te uiten, zelf grenzen te stellen en grenzen van anderen te respecteren.

Gevoelens voor kinderen

Het kan zijn dat u zelf seksuele gevoelens heeft voor kinderen. En dat u zich daar zorgen om maakt. Dat u die gevoelens heeft, wil echter niet zeggen dat u er iets mee doet. Het kan helpen om er over te praten. Bijvoorbeeld met iemand in uw omgeving die u vertrouwt.

U kunt ook bellen met Stop it Now! Dat is een hulplijn waar u terecht kunt met vragen en voor meer informatie. Ook als iemand in uw gezin pedofiele gevoelens heeft, of als er bijvoorbeeld kinderporno is gevonden op de computer. Want hoe moet het dan verder in uw gezin?

Vergelijk hulpaanbod