U merkt dat uw eigen kind of dat van een ander mishandeld wordt of seksueel misbruikt wordt. U komt er misschien zelf achter of het kind vertelt het u.

Lichamelijke mishandeling herkennen

Lichamelijke mishandeling kunt u vaak herkennen. U ziet dan bijvoorbeeld sporen van slaan, stompen, knijpen, verwondingen van sigaretten of heet water, blauwe plekken, brandwonden, botbreuken, scheuren in de lip of bij het oog.

Gedragskenmerken bij kinderen

Er zijn bepaalde reacties van kinderen die mishandeld worden, waar u op kunt letten. Die reacties kunnen wel per kind verschillen.

  • Ze worden stil, passief, ze letten heel erg op als andere kinderen huilen, ze trekken zich terug en schrikken als iemand ze aanraakt.
  • Ze vernielen dingen, vechten met andere kinderen, vertellen verhalen over zeer ernstige ongelukken.
  • Ze liegen, stelen, hebben nachtmerries of verwonden zichzelf.
  • Ze hebben een negatief zelfbeeld.
  • Ze gedragen zich vreemd en onprettig.
  • Ze lopen er onverzorgd bij, ongewassen, komen op school zonder dat ze hebben ontbeten, komen te laat op school, lopen zonder toezicht en 's avonds laat nog rond in de buurt.

Op de website Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl vindt u meer informatie over het herkennen van kindermishandeling.

Kinderen die seksueel misbruikt zijn, geven andere signalen af. U kunt er meer over lezen op de website van de Rijksoverheid.

Het niet durven vertellen

Mishandeling en seksueel misbruik vindt vaak plaats in de huiselijke omgeving, door bekenden van het kind. Het is daardoor erg schadelijk voor het kind.

Vaak durft een kind het niet aan iemand anders te vertellen. Het kind schaamt zich, is bang voor straf of heeft een onterecht gevoel van schuld of medeplichtigheid.

Als u het ontdekt

Het is vaak een enorme schok om te ontdekken dat een kind wordt mishandeld of seksueel misbruikt. Uw eerste reactie is vaak enorme woede.

Hoe begrijpelijk ook, het is niet goed om die woede in het bijzijn van het kind te uiten. Het kind is al zo in verwarring en zou zich schuldig kunnen gaan voelen. Blijf dus vooral rustig en luister naar het kind.

In uw eigen gezin

Als kindermishandeling in uw eigen gezin voorkomt, is het nog lastiger voor u.

Het gaat om de veiligheid en de gezondheid van uw kind. U bent het als ouder verplicht om er iets tegen te doen. U kunt hulp zoeken en melding doen.

Organisaties

Meldpunt kindermishandeling

Helpwanted

 020-26 15 275 helpwanted.nlNieuwezijds Voorburgwal 211012RCAmsterdam

Het Reformatorisch Meldpunt

 ikmeldhet.nlPapiermakersbeek 423772SVBarneveld

Vergelijk hulpaanbod